2013. június 25., kedd

Zárlat


A zárlat egy elektromos jelenség. Akkor jön létre, ha két vagy több különböz? feszültség? vezeték kis ellenálláson keresztül vezet? kapcsolatba kerülnek egymással.

A kis átmeneti ellenállás miatt zárlati áram indul meg, ez a normális üzemi áramfelvételnél nagyságrendekkel nagyobb is lehet. Emiatt a vezetékek elolvadása, a szigetelések vagy más, a vezetékek közelében lév? anyagok kigyulladása jöhet létre. Ennek megoldására alkalmaznak biztosítékokat az áramkörökbe.

Súlyos következménye lehet például egy gépkocsi-, vagy lakást?z.

Menetek közötti – szigetelési hiba miatti – érintkezés esetén menetzárlat jelentkezhet a transzformátorok, villanymotorok, elektromágnesek tekercseiben.

A zárlati áram kivédésére túláramvédelmi berendezéseket szerelnek az áramkörökbe. Kisebb feszültségnél csak kisebb szikra keletkezik, azonban az érzékeny áramkörök a kis túláram következtében is meghibásodnak. Emiatt kisfeszültség? diódákkal vagy speciális áramkörökkel védekeznek.

Az átívelés a rövidzárlat speciális esete nagyfeszültségnél, ilyenkor nem érintkeznek közvetlenül a vezetékek, mivel a nagyfeszültségnél a leveg? nedvességtartalma is elektromos vezet?nek számít, így akkor is létrejöhet rövidzárlat. Ezért nem szabad nagyfeszültség? vezeték közelébe menni.

Nagyfeszültség? rövidzárlat jelenség a villám is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése